benieuwd hoe wij jou kunnen helpen? Stuur een mail naar contact@werkaandekade.nl

Je bankrekening in shape: hoe je met budgetteren je financiële doelen bereikt

Is geld bij jou ook niet je eerste focus of heb je aan het eind van ieder salaris nog een stukje maand over? Dan is het wel belangrijk om te leren hoe je geld kan managen, zodat je niet in de problemen komt als je ouder bent. In dit artikel gaan we het hebben over hoe belangrijk budgetteren is en geven we wat tips om jouw geld ‘under control’ te houden.

Waarom is budgetteren zo belangrijk?

Budgetteren is belangrijk voor een paar redenen. Ten eerste helpt het om te weten hoeveel geld je binnenkrijgt en uitgeeft. Door deze kennis kan je betere beslissingen maken over jouw geld. Door te budgetteren kan je ook geld besparen en geen schulden krijgen.

Stap 1: Maak een budget 

De eerste stap om te budgetteren is het maken van een budget. Hiermee kan je zien wat je binnenkrijgt en uitgeeft. Je kan een budget maken door een spreadsheet te maken of door een app te gebruiken.

 

Check hiervoor bijvoorbeeld het Nibud. Zij zijn een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van huishoudfinanciën. Het voorkomen van geldproblemen is hun doel.

 

Begin met het opschrijven van al je inkomsten, zoals salaris of studiefinanciering. Schrijf daarna al je uitgaven op. Denk aan huur, boodschappen, abonnementen, verzekeringen en andere vaste lasten. Vergeet niet om ook variabele uitgaven, zoals uitjes of kleding, mee te nemen.

Stap 2: Wees realistisch

Wees realistisch als je een budget maakt. Bespaar niet op belangrijke dingen zoals huur of eten. Houd wel rekening met mogelijke extra kosten zoals reparaties of ziektekosten.

Stap 3: Maak prioriteiten

Nu kan je bepalen welke uitgaven belangrijk zijn. Bedenk wat je echt nodig hebt en waar je op kan besparen. Als je bijvoorbeeld veel geld uitgeeft aan Starbucks, kan je overwegen om thuis koffie te zetten. Zo kan je geld besparen en nog steeds van je koffie genieten.

Stap 4: Houd je uitgaven bij

Dit is een belangrijke stap bij het budgetteren. Als je bijhoudt waar je geld naartoe gaat, kan je zien waar je op kan besparen. Je kan dit doen met een notitieboekje of een app. Zorg wel dat je alle uitgaven opschrijft voor een compleet overzicht.

Stap 5: Bespaar op boodschappen

Boodschappen zijn vaak de grootste uitgaven voor jongeren. Gelukkig zijn er veel manieren om geld te besparen hierop. Maak bijvoorbeeld een boodschappenlijstje en houd je eraan. Zo voorkom je dat je dingen koopt die je niet nodig hebt. Kijk ook naar aanbiedingen en kortingsacties. Koop huismerkproducten in plaats van dure merkproducten.

Stap 6: Vermijd impulsaankopen

Impulsaankopen zijn vaak de grootste kostenpost voor jongeren. Denk na voordat je iets koopt. Heb je het echt nodig en past het binnen je budget? Stel een wachttijd in voordat je iets koopt. Hierdoor kan je rustig bedenken

 

Sparen voor bijvoorbeeld dure merksneakers kan lastig zijn als je al een beperkt budget hebt. Is het echter echt belangrijk om zoveel geld uit te geven aan schoenen? Als je toch besluit om te sparen, zijn er tips zoals het stellen van een spaardoel, het maken van een budgetplan, het zoeken naar kortingen, tweedehands kopen en het stellen van prioriteiten. Onthoud dat het hebben van dure schoenen niet de enige manier is om er cool uit te zien en dat het belangrijk is om verstandig om te gaan met je geld.

Extra tip: Belonen

Een andere handige tip om je budget in de hand te houden is om jezelf regelmatig te belonen voor je inspanningen. Zet bijvoorbeeld een bepaald bedrag apart voor leuke dingen, zoals uitgaan, shoppen of een dagje weg. Door jezelf deze extraatjes te gunnen, blijft het budgetteren ook leuk en motiveer je jezelf om door te gaan.

 

Tot slot is het belangrijk om je budget regelmatig te evalueren en bij te stellen waar nodig. Houd je uitgaven bij en bekijk waar je eventueel nog op kunt besparen. Misschien blijkt dat je meer geld uitgeeft aan boodschappen dan je dacht en kun je daarop bezuinigen. Of misschien ben je toch te streng geweest en kun je wat meer geld vrijmaken voor leuke dingen.

 

Kortom, budgetteren is niet altijd even makkelijk, maar wel ontzettend belangrijk als je verantwoord met je geld wilt omgaan. Door een goed overzicht te houden van je inkomsten en uitgaven en bewust keuzes te maken, kun je niet alleen geld besparen, maar ook meer rust en zekerheid ervaren. Bovendien zorgt budgetteren ervoor dat je uiteindelijk meer financiële vrijheid hebt om te doen wat jij echt belangrijk vindt.

Belangrijk

Let op met apps als Riverpay en Klarna. Het lijkt handig om producten te kopen zonder direct te betalen, maar het kan leiden tot schulden. Je geeft makkelijker geld uit dan je hebt en verliest het overzicht van wat je nog moet betalen. Maak een budgetplan en houd je eraan, en koop alleen dingen die je direct kunt betalen. Zo voorkom je onnodige schulden en kun je genieten van financiële stabiliteit.

Tips voor het opstellen van een budget:

  • Bepaal je inkomsten: wat komt er maandelijks binnen aan salaris, studiefinanciering, toeslagen etc.?
  • Maak een overzicht van je vaste lasten, zoals huur, gas/water/licht, verzekeringen, telefoonabonnement etc.
  • Tel je overige uitgaven bij elkaar op, zoals boodschappen, kleding, uitgaan, cadeaus etc.
  • Bekijk waar je kunt besparen: kan je bijvoorbeeld overstappen naar een goedkopere energieleverancier of telefoonprovider?
  • Bepaal hoeveel geld je maandelijks wilt sparen en/of opzij wilt zetten voor onvoorziene uitgaven.
  • Stel een maximaal bedrag vast voor leuke extraatjes, zoals shoppen of uitgaan.
  • Houd je uitgaven bij door bijvoorbeeld een app of spreadsheet te gebruiken en evalueer regelmatig of je nog binnen je budget blijft.

Tips om geld te besparen:

  • Koop je boodschappen in bulk en maak gebruik van aanbiedingen.
  • Kies voor een goedkopere telefoonprovider of abonnement.
  • Maak gebruik van tweedehands websites voor kleding en meubels.
  • Maak gebruik van kortingscodes en cashbackacties.
  • Kook zelf in plaats van af te halen of uit eten te gaan.
  • Maak gebruik van het openbaar vervoer in plaats van de auto.
  • Verminder je energieverbruik door bijvoorbeeld de thermostaat lager te zetten en apparaten uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt.

Tips om jezelf te belonen:

  • Plan regelmatig leuke uitjes, zoals een dagje weg of een weekendje weg.
  • Geef jezelf af en toe een cadeautje, zoals een nieuwe outfit of een mooi boek.
  • Trakteer jezelf op een lekker diner of een avondje uit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *